Z czego wykonane są opłatki komunijne?
Tradycyjne opłatki komunijne podawane podczas nabożeństw rzymskokatolickich składają się z dwóch składników: mąki pszennej i wody. We wczesnych latach kościoła chrześcijańskiego proces tworzenia opłatków obejmował cały rytuał – począwszy od selekcji i oczyszczenia pszenicy. Gdy pszenica została odpowiednio umyta i zmielona, tylko piekarz zatwierdzony przez lokalną radę kościelną mógł wytwarzać opłatki komunijne w ceremonialnie osłoniętym żelaznym piecu.
Ostatecznie niektóre zakony przejęły odpowiedzialność za tworzenie opłatków komunijnych, które często stawały się źródłem dochodu dla ich klasztorów. Standardowe składniki nadal składały się z mąki pszennej i wody, bez dodatkowych składników. Opłatki miały rozpływać się w ustach przyjmującego, gdy myślał nad ofiarą złożoną przez Jezusa Chrystusa. Podczas nabożeństwa eucharystycznego do chleba lub opłatków podawana jest również forma wina lub naturalnego soku winogronowego.
Nowoczesne opłatki mogą być wytłoczone symbolami religijnymi lub perforowane dla łatwiejszego dozowania. Kapłani odprawiający komunię świętą zwykle spożywają też większe opłatki – zwane hostiami – niż te, które przyjmują parafianie. Istnieją również duże opłatki przeznaczone do łamania wzdłuż wcześniej naciętych linii. Sklepy z artykułami religijnymi często oferują kilka różnych rodzajów opłatków komunijnych na różne potrzeby chrześcijańskie.
Użycie zwykłej mąki pszennej i wody nadaje opłatkom komunijnym atmosferę skromności i pokory. Z kolei niektóre wyznania chrześcijańskie, które przestrzegają komunii świętej, wybrały inne rodzaje chleba, takie jak przaśny chleb pita, krakersy stołowe, chleb na zakwasie, a nawet tortille. Niektórzy producenci opłatków komunijnych oferują również bezglutenowe odmiany z mąki sojowej lub ziemniaczanej. I chociaż rodzaje chleba na opłatki mogą się różnić, symbolika wciąż pozostaje taka sama.